Angsten – Therapie Groningenangsttherapie-psycholoog

Angst: een natuurlijk signaal

Heb je last van angsten en ben je op zoek naar een therapeut op psycholoog in Groningen?

Je bent welkom bij ons.

Angst is de manier van je lijf en je hersenen om te laten weten dat er een bedreiging in de buurt is en dat je alert moet zijn en misschien wel moet maken dat je wegkomt!

Als er een grote olifant of een vrachtwagen of je afkomt, als je over een smal paadje in de bergen loopt en recht het ravijn in kunt kijken, als je ’s avonds laat over straat loopt en je hoort iemand achter je aan lopen of er staat iets in de brand, dan is angst een goed signaal waar je ook zeker naar moet luisteren!

Het kan echter zijn dat we situaties hebben meegemaakt die op zich niet levensbedreigend zijn, maar die we wel heel erg vervelend hebben gevonden (bijv. uitgelachen worden in de klas, een grote hond die je gebeten heeft, denken dat je iets heel goed kunt en dan te horen krijgen dat je gezakt bent etc.).

Het is alsof we ons brein verteld hebben: “wat er ook gebeurt, dit wil ik nooit meer meemaken!” en zo kan het zijn dat we te gevoelig reageren op situaties en dat we angst voelen alsof ons leven op het spel staat, terwijl we rationeel kunnen bedenken dat dat misschien wel meevalt.

Angst is een veelvoorkomende klacht

Angst is een vrij algemene en veel voorkomende klacht. Het is belangrijk om helder te krijgen waar je bang voor bent.

Angst kan heel duidelijk gekoppeld zijn aan bepaalde situaties of voorwerpen (bijvoorbeeld angst voor spinnen of honden, angst voor liften of grote hoogtes).

Soms is het minder duidelijk en ligt de angst meer op het sociale vlak (faalangst, angst om te gaan trillen in gezelschap van anderen, angst om je mening te zeggen etc.)

Angst uit zich op verschillende niveau’s

  • Lichamelijk gezien is er vaak sprake van toegenomen spanning, hartkloppingen, zweten, blozen, versnelde ademhaling
  • Emotioneel gezien is er vaak een gevoel van onrust, je bedreigd voelen, je niet op je gemak voelen of paniek
  • Cognitief gezien ben je vaak niet meer goed in staat om helder na te denken, je kunt je moeilijker concentreren, verliest het overzicht en bent alleen nog maar gefocust of het onderwerp van je angst
  • Op gedragsniveau ga je vaak dingen doen die vaak niet helpen. Je vlucht weg uit de situatie of je vermijdt de situatie sowieso al.

Het ‘slechte’ nieuws

Uiteindelijk is er geen andere remedie voor angst dan om deze recht in de ogen te kijken en ondanks angst, toch te gaan doen wat je wilt doen.

Dit hoeft natuurlijk niet ineens en zeker niet zonder voorbereiding. We maken een stappenplan, zodat je altijd het gevoel hebt zelf de controle te hebben en daarnaast leer je hoe je met angstgevoelens om kunt gaan.

Vermijden verergert het probleem

Als je iets waar je bang voor bent, steeds weer vermijd leer je nooit dat het best wel meevalt. Als je altijd een blokje omgaat bij elke hond die je tegenkomt, leer je nooit dat sommige honden best heel lief zijn en geen vlieg kwaad doen. Sterker nog, je bevestigt je angst alleen maar, doordat je het vermijdt. Je geeft je brein als het ware de boodschap: zie je wel, dit is heel eng, want ik vermijd het.

Het goede nieuws

Als het je lukt om je angst (stap voor stap) te overwinnen, dan geeft je dat heel veel vrijheid. Je leert je brein en je lichaam: ‘het is oke, ik hoef hier niet bang voor te zijn’. Dit is een heel spannend proces, maar stap voor stap en met een beetje hulp en heel veel moed, is dat goed te doen. En de beloning: vrijheid. Zeker de moeite waard!

Heb jij last van angsten? Maak een afspraak. We helpen je graag verder!

Therapeuten Groningen >>


Aangesloten bij:

Therapiepsycholoog.com Relatietherapeuten.net
Top