Rouwverwerking

Rouwverwerking Groningen

Soms gebeuren er heftige dingen

Soms gebeuren er heftige dingen in je leven, waardoor je leven ineens op z’n kop kan staan. Het overlijden van een dierbare, maar ook andere verliezen zoals het verliezen van je relatie, je baan, verlies van gezondheid etc. kunnen een rouwreactie oproepen.

Er is een situatie ontstaan die je niet wilde en toch is het zo. Met die realiteit moet je zien te leren leven. Dat is niet altijd eenvoudig en helemaal niet als je denkt dit in je eentje te moeten doormaken.

Er is geen richtlijn voor hoe je moet rouwen of hoe lang dat mag duren. Ik heb een groot vertrouwen in het vermogen van mensen om hun eigen leven weer op te pakken. Zodra er weer een doel is, zodra er weer zin is, komt er ook weer energie. Maar dit proces kun je niet haasten. Het komt op jouw tijd, jouw tempo.

Rouwen

Iemand die een verlies heeft meegemaakt, mag hier gerust enige tijd om rouwen. Zeker in de eerste weken en maanden. Maar op een gegeven moment dan verwachten we dat het ‘klaar’ is en het leven weer verder gaat.

Je omgeving is er vaak sneller ‘klaar mee’ dan jij. Zij hebben niet meegemaakt wat jij meemaakt. Zij hebben bovendien hun eigen leven met hun eigen zorgen. Dat is hun realiteit.

Soms kun je je dan teveel voelen, of wil je niet je vrienden of familie nog langer lastig vallen. Hierdoor kun je gemakkelijk vereenzamen van binnen. Dat maakt het zoeken van een nieuwe weg niet makkelijker. Ga op zoek naar lotgenoten of maak een afspraak.

Rouwbegeleiding

De gesprekken zijn gericht op het geven van ruimte aan wat je hebt ervaren. Wat is er gebeurd? Hoe was dat voor je? Hoe ga je om met de vaak tegenstrijdige gevoelens van boosheid en verdriet? En als jij er klaar voor bent: En hoe wil ik nu verder?

Zoals een chinees gezegde luidt: “Dat de vogels van pijn en verdriet boven je hoofd vliegen, daar kun je niets aan doen. Maar of ze in je haren nestelen, dat is aan jou.”

Blijf er niet mee zitten. Mensen moeten praten. Daarna gaat het weer verder.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.


Renie

Neem contact op


groningen-psycholoog
Ervaringen van cliënten
Renie heeft me veel inzichten gegeven in mijzelf op een hele prettige en overzichtelijke manier. >> Lees verder...
Psycholoog Groningen
wordt gewaardeerd met 4.6 uit 5 sterren op basis van 5 reviews
Psycholoog Groningen
Kochstraat 1-4
9728 KA Groningen
Route naar mijn praktijk
Top